منتشر شده در 20 فروردین 1403
برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل؛ از نگرانی تا راهحل
- نویسنده: تیم محتوای پزشکی رویینو
محتوای تایید شده
- اگر برآمدگی استخوان بینی برداشته نشود، خودبهخود از بین میرود؟
- چه زمانی باید به عمل بینی مجدد فکر کنم؟
- 3 عامل مهم برآمدگی استخوان بینی بعد از جراحی
- بزرگتر شدن برآمدگی بینی تا 2 ماه بعد از عمل طبیعی است؟
- سریعترین روش برای بهبود برآمدگی استخوان بعد از عمل بینی چیست؟
- با برآمدگیهای استخوانی طولانیمدت بعد از عمل بینی چه کنیم؟
- 5 مرحله جلوگیری از برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل
- ترفندهای بهبود سریع برآمدگی بینی بعد از عمل
- بایدها و نبایدهای پزشکی برای جلوگیری از برآمدگی بینی
- سؤالات متداول برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل
طبق مطالعات انجامشده، بین 3.4 تا 11.3 درصد از افراد دچار برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل زیبایی میشوند. با وجود اینکه تعداد کمی به این عارضه دچار میشوند، اما برآمدگی استخوان بعد از عمل بینی برای همه افراد یک دغدغه محسوب میشود. عوامل مختلفی میتوانند روی خطر ابتلا به برآمدگی استخوان روی بینی تاثیر بگذارند. از جمله این عوامل میتوان به مهارت و تجربه جراح، ضخامت پوست بیمار، نوع عمل و رعایت مراقبتهای بعد از عمل اشاره کرد.
معمولاً جراح زیبایی با معاینه و بررسی دقیق، علت اصلی این عارضه را تشخیص میدهد. داشتن برآمدگی روی بینی بعد از عمل زیبایی یا رینوپلاستی (rhinoplasty) اصلاً طبیعی و خوشایند نیست. اما دغدغه بسیاری از بیماران است که آیا این برآمدگیها دائمیاند یا باید جراحی دوبارهای روی بینیشان انجام شود؟ خبر خوب اینکه در بیشتر اوقات، برآمدگی روی استخوان بینی بعد از عمل، بخشی از روند بهبودی است. در این مقاله از مجله رویینو بهسراغ این موضوع مهم رفتهایم که به کابوس بسیاری از بیماران تبدیل شده است.
اگر برآمدگی استخوان بینی برداشته نشود، خودبهخود از بین میرود؟
برآمدگی یا قوز روی استخوان بینی که قبل از جراحی روی بینی قرار داشته است، بهخودی خود از بین نمیرود. با این حال، اگر تحت عمل زیبایی بینی قرار گرفتهاید و حالا با این برآمدگی مواجه شدهاید، میتوانید به بهبود آن امیدوار باشید. برآمدگیهای روی استخوان بینی بعد از جراحی مخصوصاً در قسمت پایین بینی معمولاً خودبهخود خوب میشوند و از بین میروند.
بیایید اینگونه به موضوع نگاه کنیم: وقتی دست انسان به هر دلیلی میشکند، استخوان بهمرور زمان بهبود پیدا میکند. بعد از بهبود، اگر دقت کنید متوجه میشوید که روی نقطه شکستگی استخوان، برآمدگی یا پینه وجود دارد. در مورد عمل زیبایی بینی هم چنین اتفاقی رخ میدهد. جراح نمیتواند چگونگی بهبود استخوان بینی را پیشبینی کند. بنابراین، برآمدگی روی غضروف پایینی یا روی نوک بینی کمکم فروکش میکند و ورم آن کاهش مییابد.
چه زمانی باید به عمل بینی مجدد فکر کنم؟
طبق نظر متخصصان زیبایی، بین 8 تا 12 ماه بعد از اولین عمل زیبایی بینی نباید به جراحی دوباره فکر کنید. اگر در حال حاضر با برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل مواجهید، یکسال صبر کنید؛ چونکه پوست ناحیه جراحیشده ضخیمتر است و ممکن است هنوز کاملاً بهبود پیدا نکرده باشد. همچنین، حدود 78 درصد از پزشکان جراح معتقدند که برای تشخیص تخصصی برآمدگی بینی باید 8 تا 9 ماه صبر کرد. چرا که پوست بینی در عرض 8 تا 9 ماه بهبود پیدا میکند و بعد از آن میتوان فهمید که دقیقاً چه اتفاقی رخ داده است.
3 عامل مهم برآمدگی استخوان بینی بعد از جراحی
برامدگیهای استخوانی بینی بعد از عمل که ممکن است چندین ماه طول بکشند، معمولاً بهدلیل تورم بافتهای بینی (پوست، ماهیچه و پریوستوم) ایجاد میشوند. به یاد داشته باشید که حدود یکسال و حتی بیشتر طول میکشد تا ورم بینی بعد از جراحی کاملاً فروکش کند.
بنابراین، با مشاهده برآمدگی استخوان بینی بعد رینوپلاستی نگران نشوید، خونسردیتان را حفظ کنید و با پزشکتان حرف بزنید. طبق تحقیقات، 88 درصد بیمارانی که قبل از جراحی زیبایی بینی برآمدگی و قوز بینی دارند، بعد از عمل با برآمدگی موقت مواجه میشوند. در بعضی از موارد که بیمار برجستگیهای بزرگ، شکستگی بینی و آسیبهای تروماتیک دارد، ممکن است یک جراحی دوباره انجام شود. با این حال، در ادامه با عوامل مؤثر روی برآمدگیهای استخوان بینی بعد از رینوپلاستی آشنا خواهید شد.
1. عوامل مربوط به روند بهبودی
همه بیماران در طول روند بهبودی یا دوره نقاهت، با علائم ناخوشایندی مواجه میشوند. این علائم که کاملاً طبیعیاند، میتوانند باعث ایجاد برآمدگیهای استخوانی روی بینی شوند:
- ورم بینی: شایعترین علت برآمدگی بینی بعد از عمل، تورم شدید است. ورم بینی کاملاً طبیعی است و معمولاً بعد از چند هفته کاهش پیدا میکند. با این حال، ممکن است ورم بینی بیشتر طول بکشد و باعث ایجاد برآمدگی استخوانی روی پُل بینی شود.
- ایجاد اسکار: گاهی، در حین جراحی یا در دوره نقاهت، اسکار یا جای زخم روی ناحیه پل بینی ایجاد میشود. این اسکارها معمولاً سفت و ناهموارند و بهشکل برآمدگی استخوانی دیده میشوند.
- عفونت: عفونتهای بعد از رینوپلاستی میتوانند باعث التهاب و ورم شوند و برآمدگیهای استخوانی روی بینی را بهوجود بیاورند.
2. عوامل مربوط به جراحی
گاهی پزشک جراح، نوع عمل و اتفاقات حین جراحی هم باعث برآمدگی استخوان بینی میشوند. از جمله این اتفاقات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تراش بیشازحد: اگر استخوان یا غضروفهای بینی بیشازاندازه برداشته شوند، باعث فرو رفتن پوست روی پل بینی خواهند شد. در نتیجه، باعث ایجاد برآمدگی استخوانی روی بینی بعد از عمل میشود.
- عدم تقارن: اگر پزشک جراح نتواند بهطور یکنواخت استخوان یا غضروف را در دو طرف بینی تراش دهد، عدم تقارن بهوجود میآید. عدم تقارن در غضروفهای بینی باعث برآمدگی استخوانی خواهد شد.
- جراحی دوم: اگر قبلاً تحت عمل زیبایی قرار گرفتهاید و میخواهید دوباره عمل کنید، احتمال برآمدگی استخوان بینی در شما وجود دارد. نکته مهم اینجاست که آناتومی بینی در جراحی اول تغییر میکند و عمل زیبایی دوم، دشوارتر میشود.
- تکنیک جراحی: پزشکان مختلف از تکنیکهای جراحی متنوعی برای رینوپلاستی استفاده میکنند. بعضی از تکنیکها خطر بیشتری برای ایجاد برآمدگی بینی دارند.
- نوع بیهوشی: بیهوشی عمومی در عمل باعث احتباس مایعات در بدن میشود. در نتیجه، ایجاد تورم و برآمدگی استخوانی بعد از عمل کاملاً طبیعی است.
متن انگلیسی:
After a surgical rhinoplasty, some people develop calluses in the area where the bone and cartilage were removed. These calluses can themselves resemble dorsal humps.
ترجمه متن:
پس از جراحی بینی، در برخی افراد در محلی که استخوان و غضروف از بینی برداشته میشود پینه ایجاد میشود. این پینهها خود میتوانند شبیه برجستگی بینی باشند.
Healthline
3. عوامل مربوط به خود بیمار
حدود 10 تا 20 درصد از دلایل برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل به شخص بیمار مربوط میشود. از جمله عوامل مربوط به بیمار که باعث ایجاد برآمدگی روی بینی بعد از عمل میشوند، عبارتاند از:
- ضخامت پوست: بیمارانی که پوست ضخیمتری دارند، بیشتر در معرض ابتلا به ورم و برآمدگی استخوانی بینی هستند.
- سن: با افزایش سن، پوست انسان خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد و در برابر رینوپلاستی آسیبپذیر میشود.
- شرایط پزشکی خاص: بیماریهای خودایمنی مثل MS میتوانند خطر برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل را افزایش دهند.
- سابقه جراحی: فقط در شرایط خیلی خاص و اضطراری سراغ عمل زیبایی مجدد بروید. چونکه بینی بعد از جراحی دوم و چندم، بیشتر از هر زمانی دیگر مستعد برآمدگیهای استخوانی است.
- عدم رعایت مراقبتها: پایین نگه داشتن سر، استراحت نکردن، ضربه زدن و موارد خطرناک دیگر علاوه بر ایجاد قوز استخوانی باعث خونریزی شدید بعد از عمل بینی هم میشوند.
بزرگتر شدن برآمدگی بینی تا 2 ماه بعد از عمل طبیعی است؟
یکی از کاربران رویینو در تماسی که با یکی از پزشکان حوزه زیبایی داشت، دغدغه خود را اینطور مطرح کرده است:
«حدود 2 ماه و 20 روز پیش تحت عمل زیبایی بینی قرار گرفتم. چند روز بعد از رینوپلاستی متوجه برآمدگی استخوان بینی شدم و این مسئله را با دکترم در میان گذاشتم. پزشک درباره اینکه این برآمدگی کاملاً طبیعی است، اطمینان داد که بعد از چند وقت خودبهخود از بین میرود.
حالا بیش از 2 ماه گذشته است و برآمدگی روی بینیام روزبهروز در حال بیشتر شدن است. نگرانم و دچار استرس شدهام. چه کار کنم؟»
تیم تخصصی رویینو در پاسخ به این نگرانی گفت که این اتفاق بهدلیل کاهش ورم بینی رخ میدهد و کاملاً طبیعی است. 2 ماه، زمان کافی برای تشخیص دلیل برآمدگی استخوان بینی نیست و حداقل به 6 تا 7 ماه زمان بیشتر نیاز است. بنابراین، تا آن زمان بهتر است استرس نداشته باشید و با رعایت کردن نکات مراقبتی، دوره نقاهت را با سرعت هرچه بیشتر پشت سر بگذارید.
سریعترین روش برای بهبود برآمدگی استخوان بعد از عمل بینی چیست؟
انتخاب راهحل پزشکی مناسب برای بهبود برآمدگی استخوان بینی بعد از جراحی به نظر دکتران عمل بینی بستگی دارد. با این حال، بعضی پزشکان در شرایط خاص، تزریق استروئید در زیر پوست را تجویز میکنند. این راهحل به کنترل ورم شدید بینی و قوزهای بعد از عمل زیبایی کمک میکند.
با برآمدگیهای استخوانی طولانیمدت بعد از عمل بینی چه کنیم؟
بعضی از بیماران با گذشت یکسال از زمان عمل زیبایی باز هم با برآمدگی روی بینی دستوپنجه نرم میکنند. این نوع برآمدگیها استخوانی، نشاندهنده بافت اسکار یا استخوان/غضروف اضافهاند که متأسفانه بهخودی خود از بین نمیروند.
در مورد درمان این نوع برآمدگیها نمیتوان از یک راهحل برای درمان همه بیماران استفاده کرد. با این حال، طبق یک مطالعه در سال 2019، حدود 2 تا 10 درصد از بیماران در چنین شرایطی به جراحی مجدد نیاز خواهد داشت.
یکی از دلایل برآمدگی استخوان بینی بعد از جراحی که تا مدتها همراه بیمار میماند، لخته شدن خون (هماتوم) یا عفونت است. اگر دلیل برآمدگی بینی شما چنین موضوعی باشد، بهراحتی توسط پزشک و در مطب او قابل درمان است. برای تشخیص تخصصیتر و برطرف کردن استرس، از راهحلهای هوشمند زیبایی رویینو استفاده کنید. برای این کار، در صفحه اول وبسایت با وارد کردن اطلاعات لازم، روی گزینه جستوجوی راهحلها کلیک کنید تا با مناسبترین روش بهبود بینی خود آشنا شوید.
5 مرحله جلوگیری از برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل
معمولاً همه پزشکان در مورد قوزهای استخوانی بینی بعد از رینوپلاستی میگویند که:
- مراقب ورم بینی باشید و در صورت شدید شدن، توسط پزشک معاینه شوید.
- از تکنیکهای ماساژ نرم برای کاهش ورم بینی و برآمدگی استفاده کنید.
- برای کاهش ورم بینی بعد از عمل، بلافاصله از کمپرس سرد استفاده کنید.
- نکات و توصیههای مراقبتی را رعایت کید تا دوره نقاهت را با موفقیت پشت سر بگذارید.
با این حال، 5 مرحله مهم برای کنترل برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل وجود دارند که باید با آنها آشنا شوید و رعایتشان کنید:
مرحله اول: تشخیص زودهنگام برآمدگی
بعد از جراحی زیبایی، بسیار مهم است که برآمدگی بینی را دائماً بررسی کنید؛ مخصوصاً تا 6 هفته اول بعد از عمل. نظارت منظم و همیشگی برای تشخیص هرگونه ورم یا تغییر در قسمت استخوانی بینی اهمیت ویژهای دارد. البته، مراقب باشید که دچار وسواس و استرس نشوید. با خیال راحت و با هدف اینکه در حال چک کردن بینی خود هستید، این کار را بهصورت روزانه انجام دهید.
در نظر گرفتن نکات زیر به شما کمک میکند تا مرحله اول را با موفقیت پشت سر بگذارید:
- هر روز، بینی خود را زیر نور کافی بررسی کنید و هرگونه برآمدگی استخوان بینی را زیر نظر بگیرید.
- با دستهای تمیز، برآمدگی بینی را بهآرامی لمس کنید تا متوجه مقدار درد در این ناحیه شوید.
- هر هفته، از ظاهر بینی خود عکس بگیرید و تصاویر جدید را با قبلیها مقایسه کنید. این ترفند کمک میکند تا متوجه هرگونه تغییر یا برآمدگی جدید شوید.
- هرگونه برآمدگی استخوان بینی دردناک یا برآمدگیهایی که روزبهروز بدتر میشوند را به پزشکتان اطلاع دهید.
- فراموش نکنید که داشتن مقداری ورم بینی در دوره نقاهت کاملاً طبیعی است. روند بهبودی خود را در طول هفته یادداشت کنید. این کار علاوه بر ثبت خاطرات، کمک میکند تا پیشرفت دوره نقاهت را زیر نظر داشته باشید.
مرحله دوم: مراقبت فوری و انجام اقدامات لازم
ممکن است همین فردا صبح که از خواب بیدار شدید، با برآمدگی استخوان بینی مواجه شوید. در چنین شرایطی، کاملاً خونسرد باشید و سریعاً یک کمپرس سرد آماده کنید. با یک لبخند که نشاندهنده روحیه بالای شماست، طبق دستورالعمل زیر عمل کنید:
- بستههای یخ داخل کمپرس را در یک پارچه نرم و تمیز قرار دهید.
- کمپرس را هر بار بهمدت 10 دقیقه روی برآمدگی استخوان بینی قرار دهید و بین هر نوبت، چند ثانیه استراحت کنید.
- برای جلوگیری از آسیب یا تحریک محل زخم، از تماس مستقیم یخ با پوست بینی خودداری کنید.
بعد از کمپرس سرد، فراموش نکنید که هرگز حتی در زمان استراحت کردن نباید سرتان را پایین بیاورید. برای کاهش التهاب و ورم، سر و بینی خود را بالا نگه دارید. از بالش برای بالا آمدن سر در هنگام خوابیدن کمک بگیرید و برای دریافت مشاوره بیشتر با پزشکتان مشورت کنید.
مرحله سوم: دریافت مشاوره از پزشک متخصص
حفظ ارتباط با پزشک جراح، بعد از عمل زیبایی بسیار مهم است. شما حق دارید که در صورت احساس درد زیاد، مشاهده علائم عفونت یا برآمدگی استخوان بینی با پزشک خود تماس بگیرید. اگر پزشکتان در تاریخ مشخصی نوبت معاینه تعیین کرده است، هر مشکلی که دارید را لیست کنید و با او در میان بگذارید.
در جلسه معاینه، در مورد اینکه بهبودی شما چگونه پیش میرود و اینکه نتیجه عمل با انتظاراتتان مطابقت دارد یا نه گفتوگو کنید. پرسشوپاسخ در جلسه معاینه به بهبودی هرچه بهتر بیماران کمک میکند.
مرحله چهارم: اجرای راهحلهای پزشک
پس از جراحی بینی، داروهایی برای تسکین درد و بهبودی زخم تجویز میشوند. مصرف مسکنها و آنتیبیوتیکها باعث کاهش درد و عفونت میشوند. برای اطمینان در مورد جلوگیری از برآمدگی استخوان بینی باید همه داروها را استفاده کنید و چسب بینی را از یاد نبرید.
چسب زدن و استفاده از اسپلینت بینی، از جمله تکنیکهای ضروری برای صاف نگه داشتن استخوان بینی محسوب میشوند. از پزشکتان بخواهید که نحوه استفاده از چسب و اسپلینت را به شما آموزش دهد.
مرحله پنجم: بررسی گزینههای درمان حرفهای
اگر پس از عمل بینی، ورم یا برآمدگی جزئی را تجربه میکنید، تزریق استروئید و جراحی دوباره، از جمله روشهای مؤثر بهبودی بهشمار میروند. استروئید، التهاب و برآمدگی استخوان بینی را کاهش میدهد و به پوست اجازه میدهد تا با فرم جدید بینی سازگار شود. البته بهخاطر داشته باشید که چنین روشهای درمانی فقطوفقط باید با تشخیص پزشک متخصص انجام شوند.
ترفندهای بهبود سریع برآمدگی بینی بعد از عمل
خبر خوب اینکه روشهای خانگی مختلفی برای بهبود سریع برآمدگی بعد از رینوپلاستی وجود دارند. از جمله مهمترین این روشها باید به موارد زیر اشاره کرد:
- اضافه کردن مواد غذایی مفید مثل توت، آجیل و انواع سبزیجات برای بهبود پوست بینی و کاهش ورم
- استفاده از امگا 3، پروتئین و ویتامینهای E و C برای ترمیم جای زخم
- انجام حرکات دایرهای با نوک انگشتان دست در اطراف برآمدگی بینی
بایدها و نبایدهای پزشکی برای جلوگیری از برآمدگی بینی
بعد از عمل زیبایی بینی، برای جلوگیری از آسیبهای مختلف باید فعالیتهای روزمره خود را محدود کنید. از جمله نکات مهمی که به جلوگیری از برآمدگی استخوان بینی بعد از رینوپلاستی کمک میکنند عبارتاند از:
- خودداری از فعالیتهای شدید مثل بلند کردن اجسام سنگین
- جلوگیری از ورزش زیاد بعد از عمل بینی برای کنترل جریان خون
- خودداری از حضور در محیطهای پرفشار از جمله پرواز و ازدحام جمعیت
- حفظ روحیه مثبت و استراحت کافی در طول شبانهروز
سؤالات متداول برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل
پرسشها و پاسخهای متداول در مورد برآمدگی استخوان بینی بعد از عمل به شرح زیر است:
-حدود 20 سال پیش توسط یک جراح پلاستیک برجسته، عمل زیبایی بینی انجام دادم. در حال حاضر 5 سال است که متوجه برآمدگی استخوان بینی شدهام. چه کار باید انجام دهم؟
برآمدگی روی استخوان بینی بعد از جراحی توسط بهترین پزشکان دنیا هم کاملاً طبیعی است؛ حتی اگر چندسال از زمان عمل گذشته باشد. برای برطرف کردن این مشکل و تشخیص دلیل، باید توسط پزشک معاینه شوید.
-با گذشت 5 ماه از زمان عمل رینوپلاستی هنوز هم برآمدگی بینی دارم. آیا این مشکل موقتی است؟
برآمدگی استخوان روی بینی تا یکسال بعد از عمل زیبایی کاملاً طبیعی است. بسیاری از مشکلات عمل بینی بعد از گذشت چند ماه خودبهخود برطرف میشوند. برای آگاهی بیشتر، از یک پزشک باتجربه مشاوره بگیرید.
-حدود 4 روز پیش گچ بینی را برداشتم و از دیدن نتیجه شوکه شدهام. بینیام بهشدت ورم دارد؛ چه کار کنم؟
ورم بینی برای همه بیماران نگرانکننده است و البته در هفتههای اول بعد از عمل برطرف میشود. با این حال، برای اطمینان از نتیجه عمل، دستکم یکسال صبر کنید.
-کدام مواد غذایی به بهبود سریع برآمدگی استخوان بینی کمک میکنند؟
مواد غذایی مغذی مثل توت، آجیل و انواع سبزیجات برای بهبود پوست بینی و کاهش ورم مفید هستند.