منتشر شده در 16 فروردین 1403
ممنوعات مصرفی سه ماه اول پس از عمل بینی
- نویسنده: تیم محتوای پزشکی رویینو
محتوای تایید شده
پس از انجام عمل جراحی بینی لازم است که علاوه بر مراقبتهای فیزیکی و پزشکی از بینی، از خوردن برخی خوراکیها و استفاده از برخی مواد مانند دخانیات به خصوص در طول سه ماه اول بعد از جراحی زیبایی بینی خودداری شود. عدم مصرف این موارد که در ادامه تحت عنوان ممنوعات پس از جراحی بینی به آنها اشاره میکنیم، نقش بسیار مهمی در پیشگیری از عوارض و مشکلات پس از جراحی دارد و میتواند روند بهبودی را تسریع کند. اگر تصمیم دارید عمل بینی انجام دهید، بهتر است قبل از اقدام اطلاعات لازم در خصوص مراقبتهای پس از جراحی را کسب کنید. در ادامه مقاله از سایت رویینو به توضیحات دقیقتری درباره هر یک از این ممنوعات خواهیم پرداخت.
نمک و ادویه
نمک و ادویه از ممنوعات غذایی بعد از جراحی بینی هستند که استفاده از آنها در سه ماهه اول پس از عمل ممکن است عوارض مختلفی را در پی داشته باشد که شامل افزایش فشارخون و تحریک بافتهای حساس پوستی میشود؛ بنابراین، پزشکان به بیماران توصیه میکنند پس از عمل بینی و به خصوص در طول سه ماه اول، از مصرف نمک و ادویه خودداری کنند. پس از جراحی بیماران باید تغذیهای کمنمک و بدون ادویه داشته باشند. در صورت نادیده گرفتن این ممنوعیت، بیمار ممکن است دچار عوارضی مانند افزایش فشارخون، تحریک پوست و بافتهای حساس، و کند شدن روند بهبودی شود.
کافئین
کافئین یکی دیگر از ممنوعات غذایی بعد از عمل زیبایی است که باید اکیداً از مصرف آن خودداری شود. از آنجا که کافئین یک ماده محرک است، بر اساس تحقیقات پزشکی، میتواند عوارض جدی بر فرآیند بهبود و خواب بیمار داشته باشد. به همین جهت، عدم مصرف آن یکی از مراقبتهای مهم پس از جراحی بینی به حساب میآید. افزایش خطر خونریزی، تأثیر منفی بر روند بهبودی، تحریک سیستم عصبی، و خشکی پوست؛ از جمله عوارض مصرف کافئین پس از جراحی بینی هستند.
ترشی
ترشی از دیگر ممنوعات غذایی بعد از جراحی زیبایی بینی است که در فرآیند بهبودی تأثیر فوقالعادهای دارد. ترشیها معمولاً اسیدی هستند و به همین دلیل باعث تحریک پوست و بافتهای حساس میشوند. پزشکان توصیه میکنند که حداقل سه ماه پس از جراحی از مصرف ترشیها خودداری شود. این ممنوعیت شامل انواع ترشیجات و شوریجات میشود. مصرف ترشی پس از جراحی بینی، عوارضی همچون تحریک پوست و بافتهای بینی، افزایش احتمال خونریزی بعد از عمل بینی و تأخیر در فرآیند بهبودی را در پی دارد.
سیگار
ممنوعیت استفاده از سیگار پس از عمل بینی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. سیگار حاوی مواد سمی مانند نیکوتین است که فشارخون را افزایش میدهند، سبب تضعیف سیستم ایمنی میشوند و فرآیند بهبودی را کند و حتی مختل میکنند. علاوه بر این، سیگار آسیبهای زیادی به بافتهای داخلی و خارجی بدن وارد میکند و موجب التهاب و تشدید درد و ورم پس از جراحی بینی میشود؛ بنابراین، جراحان عمل بینی به شدت توصیه میکنند که بیماران پس از عمل بینی، حداقل در طول سه ماه اول از مصرف سیگار جدا خودداری کنند. این ممنوعیت شامل عدم استفاده از همه محصولات تنباکویی مانند سیگار، سیگار الکترونیکی، نیکوتینهای جذب شونده و ... میشود.
متن انگلیسی:
Smoking decreases the amount of oxygen that reaches the cells in your surgical wound. As a result, your wound may heal more slowly and is more likely to become infected.
ترجمه متن:
سیگار کشیدن مقدار اکسیژنی که به سلولهای درون زخم میرسند را کاهش میدهد. درنتیجه، زخم شما ممکن است با سرعت کمتری التیام پیدا کند و احتمال عفونت آن بیشتر است.
MedlinePlus
قلیان
عدم استفاده از قلیان پس از جراحی بینی یکی دیگر از موارد حیاتی در فرآیند بهبودی بعد از عمل بینی است که حتی میتوان اهمیت آن را از سیگار هم بیشتر دانست. قلیان کشیدن در واقع به معنای استشمام دود تنباکو است. استشمام دود حاصل از سوختن ترکیبات شیمیایی ممکن است عوارض جدی به خصوص پس از جراحی بینی در پی داشته باشد. با توجه به اینکه بعد از جراحی بینی بافتهای نرم و حساس داخل بینی به شدت آسیب میبینند، استشمام دود قلیان سبب تحریک و التهاب این بافتها میشود که این مسئله میتواند منجر به خونریزی، تورم و التهاب بافت داخل بینی شود. پزشکان توصیه میکنند که بیماران حداقل در سه ماه اول بعد از عمل بینی از قلیان و هر گونه ماده دخانیاتی دیگر استفاده نکنند.
الکل
ممنوعیت استفاده از الکل از نکات حائز اهمیت پس از جراحی بینی و به خصوص در سه ماهه اول بعد از آن است. مصرف الکل در این مدت ممکن است بیمار را با خطرات جدی روبرو کند. اولین عارضه مصرف الکل پس از جراحی بینی، افزایش خطر خونریزی است. به علاوه الکل ممکن است با داروهایی که پس از جراحی باید مصرف شوند، تداخل داشته باشد. همچنین، مصرف الکل سبب تحریک و التهاب بیشازحد بافتهای پوستی، اختلال در فرایند بهبودی و افزایش درد و ورم پس از جراحی میشود.
سؤالات متداول
-آیا میتوان غذاهای گرم و داغ مانند سوپ یا چایی مصرف کرد؟
بله، میتوانید سوپ یا چای گرم مصرف کنید، اما باید مطمئن شوید که دمای آنها زیاد نباشد تا احتمال آسیب به مخاط بینی کاهش یابد
.
-آیا مصرف غذاهای سرخ شده، بیسکویت و آجیل مجاز است؟
بهتر است در سه ماه اول پس از عمل بینی از مصرف غذاهایی که نیاز به جویدن زیاد دارند، خودداری کنید تا تحریک مخاط بینی به حداقل برسد.
-آیا پس از عمل بینی، مصرف غذاهای تند و ترش مانعی دارد؟
بهتر است از مصرف خوراکیهای اسیدی مثل لیموترش، ترشی و گوجهفرنگی در سه ماه اول پس از عمل بینی خودداری کنید، زیرا ممکن است باعث تحریک بینی شوند و روند بهبودی را کند کنند.
-آیا میتوان خوراکیهایی شرد ماست و میوهها را مصرف کرد؟
بله، میتوانید غذاهای خنک مانند ماست و میوهها را مصرف کنید. در واقع، مصرف میوه و ماست در مراحل اولیه پس از عمل بینی میتواند به تسریع فرآیند بهبودی کمک کند.
-آیا میتوان غذاهایی که مختصات هستند مانند ساندویچها یا همبرگرها را مصرف کرد؟
جواب: در ابتدا، بهتر است از مصرف غذاهایی که نیاز به گاز گرفتن بیشتری دارند مانند ساندویچها و همبرگرها خودداری کنید. انتخاب غذاهایی که نرم و آسان برای جویدن هستند، مانند ماست یا غذاهای مخصوص کودکان، ممکن است بهترین گزینه باشد.