کاشت مو چیست؟
کاشت مو یک روش جراحی است که شامل جابجایی فولیکولهای موی سالم از یک قسمت سر (معمولاً پشت سر بین دو گوش) به قسمت دیگر سر است. درحقیقت، فولیکولهای موی زنده از ناحیهای از پوست سر با تراکم موی فراوان به ناحیه طاسی یا کم پشت مو پیوند زده میشود. کاشت مو در یک کلینیک تحت نظر پزشک انجام میشود و روشی موثر برای آقایان و بانوان است. اگر هدف شما این است که موهای طبیعی و دائمی داشته باشید، کاشت مو مناسب شماست.
مزایای کاشت مو
هدف اصلی کاشت مو، تقویت رشد مو در قسمتهایی از سر است که مو رویش نمیکند. علاوه بر هدف اولیه ترمیم مو، کاشت مو مزایای دیگری نیز دارد که در ادامه بیشتر توضیح میدهیم:
- زیبایی ظاهری: بزرگترین مزیت کاشت مو، تغییر ظاهر است. شما میتوانید با داشتن موهای جدید ظاهری زیباتر، جوانتر و جذابتر داشته باشید.
- بهبود عزت نفس: کاشت مو و داشتن موهای پرپشت باعث افزایش اعتماد به نفس در شما میشود و به شما قدرت حضور در جامعه و موفقیت بیشتر را میدهد.
- درمان دائمی: یکی از مزایای علمی کاشت مو این است که موهای جدید برای مدت طولانی سالم باقی میمانند و ماندگاری بالایی دارند.
- موهای طبیعی: کاشت مو شبیه موهای اصلی است. در این درمان از موهای بدن خود شما برای پیوند در نواحی دیگر استفاده میشود.
- عوارض کم: کاشت مو تحت بیحسی موضعی انجام میشود، بنابراین درمان نسبتاً ایمن و کم دردی است و عارضه جدی در پی ندارد.
- رشد همیشگی: با اتمام درمان، شما نیازی به درمان مجدد ندارید. بدین دلیل که موهای جدید شما در تمام طول چرخه زندگی خود به رشد ادامه میدهند.
معایب کاشت مو
مانند هر درمان پزشکی دیگری، کاشت مو نیز معایبی دارد. ضروری است که افراد خطر کاشت مو را در مقابل فواید آن بسنجند. در ادامه به جوانب منفی کاشت مو می
- هزینه کاشت مو: جراحیهای کاشت مو پرهزینه است؛ اما شما فقط یک بار هزینه میکنید و تا آخر از موهای جدید خود لذت خواهید برد.
- روند بهبودی: روند بهبودی میتواند چالشهایی را ایجاد کند. ممکن است تورم، درد یا کبودی قابل توجهی را در ناحیه برش داده شده یا تحت درمان تجربه کنید.
- جای زخم: در برخی از روشهای کاشت مو یک نوار باریک از پشت سر برداشته میشود که جای زخم باقی میگذارد.
- امکان عفونت: پیوند مو همچنین شامل خطرات جزئی مانند عفونت یا خونریزی است. این عوارض ممکن بر رشد موهای جدید تاثیر منفی بگذارد.
انواع روش کاشت مو
اگر به کاشت مو علاقه مند هستید، انواع مختلفی از روشهای کاشت وجود دارند که متناسب با شرایط شما توسط پزشک انجام میشوند. در ادامه به این روشها اشاره میکنیم:
پیوند واحد فولیکولی (FUT)
کاشت مو به روش FUT یکی از روشهای قدیمی کاشت مو است، اما هنوز یک روش رایج و موثر محسوب میشود. این روش شامل برداشتن نواری از پشت سر شما (معروف به بانک مو) از طریق یک برش است. اندازه نوار معمولاً 15 تا 25 سانتیمتر طول دارد و زخم باز با بخیه بسته میشود. نوار گرفته شده به قطعات کوچکتر به نام گرافت تقسیم میشود که بعداً به عنوان فولیکولهای جدید در ناحیه تحت درمان کاشته میشود.
برخی از این گرافتها حاوی یک تار مو هستند، در حالی که برخی دیگر ممکن است شامل سه یا بیشتر باشند. سپس جراح سوراخهای کوچکی در پوست سر شما ایجاد میکند و موهای پیوندها را به صورت دستی وارد سوراخها میکند. پس از اتمام، محل جراحی با گاز یا بانداژ پوشانده میشود. تعداد گرافتهایی که دریافت میکنید به نوع مو، اندازه محل پیوند، کیفیت مو و حتی رنگ مو بستگی دارد.
استخراج واحد فولیکولی (FUE)
استخراج واحد فولیکولی روش محبوبتری برای کاشت مو است. در مقایسه با FUT کمتر تهاجمی است و جای زخم کمی بر جای میگذارد. به همین دلیل، زیباجویان اغلب سریعتر بهبود مییابند و نتایج بهتری خواهند داشت، به خصوص که احتمال آسیب کمتر فولیکولها با این روش وجود دارد. هنگام انجام این روش، جراح موهای پشت سر شما را تراشیده و تک تک فولیکولها را با یک ابزار دقیق میکرو پانچ از پوست سر شما خارج میکند.
بیرون کشیدن تک تک فولیکولها منجر به ظاهر شدن نقاط کوچکی روی سر میشود که در آن فولیکولها پس از جراحی برداشته شدند. جراح مانند FUT برشهای کوچکی در پوست سر شما ایجاد میکند و فولیکولهای مو را قبل از بانداژ کردن محل به آن پیوند میدهد. باز هم، تعداد گرافتهای مورد نیازتان توسط عوامل متعددی تعیین میشود و بر هزینه کاشت موی شما تأثیر میگذارد. به دلیل عدم وجود اسکار، نتایج بهتر و درصد موفقیت بالاتر، FUE معمولاً گرانتر از FUT است.
کاشت مستقیم مو (DHI)
کاشت مستقیم مو (DHI) از جدیدترین روشهای کاشت محسوب میشود. این روش تکنیکی است که در آن یک قلم کاشت کننده تخصصی فولیکولهای مو را از محل اهداکننده استخراج میکند و دوباره آنها را مستقیماً در پوست سر پیوند میدهند. این روش درمانی یک نوع اصلاح شده از کاشت مو به روش FUE است. کاشت مستقیم مو در مقایسه با سایر روشهای کاشت مو پیشرفتهتر به حساب میآید.
جراح در طول عمل DHI فولیکولهای مو را از محل اهداکننده، معمولاً پشت یا کنارههای سر استخراج میکند. برای این کار از قلم Choi Implanter استفاده میکند. سپس فولیکولهای مو مستقیماً در ناحیه گیرنده قرار میگیرند. این روش با بیحسی موضعی انجام میشود و اغلب دوره نقاهت کوتاهتری نسبت به سایر درمانهای کاشت مو دارد.
در حین کاشت مو چه اتفاقی می افتد؟
اکثر زیباجویان در طول کل جراحی بیدار میمانند و فقط به بیهوشی نیاز دارند که این کار پوست سر را بیحس خواهد کرد. برخی از زیباجویان نیز برای کمک به آرامش بیشتر، یک آرام بخش خفیف مصرف میکنند. جراحی با برداشتن موهای سالم توسط متخصص پوست شروع میشود. برای اینکه نتایج طبیعی باشند، پزشک ممکن است موهای سالم را با بریدن نواری از پوست از پشت سر (FUT) شما یا برداشتن تک تک موها (FUE) بردارد.
روش FUE زمان بیشتری را میطلبد، اما از باقی ماندن جای زخم به صورت طولانی مدت روی پوست سر جلوگیری میکند. قبل از اینکه جراح بتواند موها را پیوند بزند، تکنسینها باید موهای برداشته شده را زیر میکروسکوپ آماده کنند. از طرفی، جراح پوست سر شما را برای پیوند آماده خواهد کرد. بسته به تعداد موهایی که باید کاشته شوند، دو تا سه تکنسین تیم کاشت مو ممکن است به قرار دادن موهای سالم در ناحیهای که به مو نیاز دارد کمک کنند. پس از کاشت تمام موها، پوست سر شما پانسمان میشود و دستورالعملهایی برای مراقبت در منزل به شما داده خواهند شد.
ماندگاری کاشت مو چقدر است؟
نتایج کاشت مو هم برای مردان و هم آقایان دائمی است. موهای کاشته شده همان موهای معمولی بدن خودتان هستند و با مراقبت مناسب از مو و حفظ سلامت بدنی، موهای تازه کاشته شده باید برای همیشه ماندگار باشند. اگر فولیکولهای موی شما با افزایش سن نازک شوند، باز هم رشد موهای جدید را تجربه خواهید کرد. فولیکولهای موی کاشته شده شما به طور طبیعی یک چرخه رشد را طی میکنند. چرخه رشد چهار مرحله از جمله رشد، انتقال، استراحت و ریزش است. چرخه رشد برای هر مو چند سال طول میکشد و هر بار هم موهای جدیدی خواهید داشت.
آیا کاشت مو ضرر دارد؟
اکثر زیباجویان در حین کاشت مو هیچ دردی را گزارش نمیکنند. در طول کاشت مو، پوست سر با بیحسی موضعی بیحس میشود. پس از جراحی، زمانی که بیحسی موضعی از بین میرود، برخی از افراد ممکن است ناراحتی خفیفی را تجربه کنند (مثلاً احساس سوزش). این احساس ممکن است حدود 24 تا 48 ساعت پس از کاشت مو ادامه یابد. پس از انجام جراحی کاشت مو ممکن است یک یا چند مورد از عوارض زیر را تجربه کنید:
- متورم شدن پوست سر
- احساس سفت شدن پوست سر
- احساس سر درد
- دلمه زدن
- خارش سر
- سر درد
کاشت مو برای چه کسانی مناسب است؟
مردان و زنان از هر نژادی میتوانند کاندیدای مناسبی برای کاشت مو باشند. برای کاشت مو به چند ویژگی زیر نیاز دارید:
- داشتن موی سالم برای برداشتن بانک مو
- توانایی رشد مو در ناحیه تحت درمان
- ریزش موی تثبیت شده و نداشتن علت زمینهای
- داشتن سلامت کامل بدنی نداشتن بیماری زمینهای (دیابت، مشکل تیروئید و غیره)
در طی مشاوره با پزشک میتوانید متوجه شوید که آیا کاندید مناسبی هستید یا خیر. برای اینکه بفهمید چرا ریزش مو دارید، ممکن است نیاز به آزمایش خون باشد. این آزمایش میتواند علت ریزش مو یا طاسی شما مشخص کند. برخی از زیباجویان به روشی به نام بیوپسی پوست سر نیاز دارند.
پزشک میتواند به سرعت و به راحتی آنچه را که برای بیوپسی پوست سر مورد نیاز است در طول مشاوره انجام دهد. اگر معاینه و آزمایشات نشان میدهد که شما کاندید مناسبی برای کاشت مو هستید، پزشک نتایج واقع بینانه را به شما توصیح میدهد. موهای پرپشت ممکن است دور از انتظار باشند، اما شما به تراکم مناسبی از موهای تازه کاشته شده میرسید.
خطرات و عوارض جانبی کاشت مو
درست مانند هر درمان دیگری، پس از کاشت مو، طیف وسیعی از خطرات و عوارض جانبی وجود دارد. برخی از عوارض جانبی رایج عبارتند از:
- دردناک شدن پوست سر، متورم یا سفتی برای چند روز
- پوسته پوسته شدن موقت در محل جراحی
- جای زخم یا تعداد زیادی اسکار ریز بسته به عمل
عوارض جانبی که باید مراقب آنها باشید و در صورت عدم بهبود یا بدتر شدن آنها در طول زمان با پزشک خود صحبت کنید عبارتند از:
- علائم عفونت مانند درد، قرمزی یا چرک
- خون ریزی
- پوسته یا چرک در اطراف محل جراحی
- التهاب فولیکولهای مو
- از دست دادن حس اطراف محل جراحی
- علائم ریزش مو و طاسی
مراقبتهای قبل از کاشت مو
دستورالعملهای قبل از عمل طبق موارد زیر هستند:
- پزشک توصیه میکند که یک ماه قبل از جراحی پوست سر خود را ماساژ دهید. این کار باعث افزایش گردن خون و تقویت ریشه پیوندهای جدید میشود.
- توصیه میشود که بیمار سه ساعت قبل از جراحی از مصرف هرگونه نوشیدنی الکلی خودداری کند.
- اگر تصمیم به کاشت مو دارید، باید بلافاصله سیگار را ترک کنید.
- بهتر است از نوشیدنیهای حاوی ویتامین و مولتی ویتامین خودداری کنید.
مراقبتهای بعد از کاشت مو
اکثر افراد میتوانند پس از حدود دو تا سه روز به فعالیتهای روزانه خود بازگردند. برای دو هفته اول پس از جراحی باید مراقب ناحیه پیوند باشید. پیوندهای جدید در معرض خطر آسیب و عفونت قرار دارند. برخی از نکات مراقبت پس از عمل به شرح زیر را رعایت کنید:
- در چند روز اول از دست زدن به پیوندهای جدید خودداری کنید. دو تا پنج روز پس از جراحی میتوان بانداژ را بردارید.
- بعد از یک هفته شروع به شستشوی ملایم موهای خود با یک شامپوی ملایم کنید.
- بعد از 10 تا 14 روز هر گونه بخیه قابل جذب را بردارید.
- برای حدود سه هفته از شانه زدن پیوندهای جدید خودداری کنید.
- در طول دوره نقاهت از وارد آمدن فشار یا ضربه به نواحی تحت درمان جلوگیری کنید.
- از دست زدن به بانداژ اجتناب کنید و دستان خود را از سرتان دور نگه دارید.
- از مواد شیمیایی مانند اسپریهای حالت دهنده، ژل، واکس مو یا رنگ زدن موها اجتناب کنید.
- توصیه میشود تا 48 ساعت پس از جراحی در حالت نیمه راست یا درازکش بخوابید، به صورتی که سرتان بالاتر از بدن باشد.
- برای ریزش موهای کاشته شده پس از چند هفته آماده باشید (ریزش شُک)، اما بعد از حدود سه تا 6 ماه موهای جدید دوباره رشد میکنند.
- حدود 12 تا 18 ماه بعد منتظر بمانید تا نتایج کامل جراحی خود را ببینید.
ناحیه اهدا کننده باید در 6 روز اول با پارچه مرطوب تمیز شود. از آنجایی که پوستهها یک تا دو روز طول میکشند تا به طور کامل تشکیل شوند، در دو روز اول باید از مصرف شامپو در این ناحیه اجتناب کنید. بعد از دو روز باید از شامپو و آب ولرم برای تمیز کردن ناحیه و کل موهای خود استفاده کند.
همچنین باید حداقل یک هفته از ورزش معمولی و یک ماه از ورزش شدید اجتناب کنید. تا مدت مشخصی نباید کلاه به سر بگذارید. جراح شما لیست دقیقی از دستورالعملها را در اختیار شما قرار میدهد تا پس از انجام عمل جراحی، بهترین نتایج ممکن را از کاشت مو دریافت کنید. همچنین برای مقابله با درد بعد از جراحی که شایع است، به شما دارو داده میشود. برخی از داروها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- ایبوپروفن یا سایر داروهای مسکن
- آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت
- داروهای ضد التهاب برای تسکین تورم مانند استروئیدهای خوراکی
- دارویی برای تحریک رشد مو
بعد از کاشت مو چه غذایی بخوریم؟
داشتن یک رژیم غذایی سالم همچنین میتواند به حفظ سلامت موهای شما بعد از عمل کاشت مو کمک کند. غذاهای مختلفی وجود دارند که میتوانید آنها را در رژیم خود بگنجانید. در ادامه به این مواد غذایی اشاره میکنیم:
- ماهیهایی مانند سالمون، ماهی تن یا قزل آلا سرشار از پروتئین و ویتامین D و همچنین اسیدهای چرب امگا 3 هستند که به تقویت ریشه موها کمک میکنند.
- گردو همچنین سرشار از اسیدهای چرب، بیوتین و ویتامین E است که به محافظت از موهای شما در برابر آسیب کمک میکند.
- تخم مرغ علاوه بر پروتئین، دارای روی، سلنیوم، گوگرد و آهن است که اکسیژن را به فولیکولهای مو میرساند.
- زغال اخته سرشار از ویتامین C است که برای گردش خون در پوست سر عالی خواهد بود.
- اسفناج دارای بتاکاروتن، فولات و ویتامین C است که همه این موارد برای روغنهای پوست سر مفید هستند.
- غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان به محافظت از فولیکولهای مو در برابر آسیب کمک میکنند. انواع توتها، آجیل، دانهها و سبزیجات برگ سبز را در رژیم خود قرار دهید.
- غلات کامل مواد مغذی ضروری مانند ویتامین B و آهن را فراهم میکنند. این مواد شامل نان سبوسدار، برنج قهوهای، کینوا و جو دوسر هستند.
نکته: سعی کنید از غذاهای فرآوری شده، قند بیش از حد و غذاهای با گلیسمی بالا که میتوانند منجر به التهاب و پیامدهای بد سلامتی شوند، خودداری کنید.
زیباجویان چه زمانی نتایج کاشت مو را میبینند؟
اکثر زیباجویان بین شش تا نه ماه پس از جراحی نتایج را مشاهده میکنند. برای برخی از زیباجویان 12 ماه طول میکشد. باید بدانید که بین دو تا هشت هفته پس از جراحی، موهای کاشته شده میریزند. این موضوع طبیعی است و به آن «ریزش شُک» میگویند. در ماه سوم، موها ممکن است نازکتر از قبل از پیوند به نظر برسند که این مورد نیز طبیعی است.
برای به دست آوردن بهترین نتایج از کاشت مو، متخصص ممکن است دارویی را برای درمان ریزش مو توصیه کند. دارو کمک میکند، زیرا ریزش و نازک شدن مو حتی پس از کاشت مو میتواند ادامه یابد. دارو میتواند از ریزش و نازک شدن موهای جدید جلوگیری کرده یا آن را کند خواهد کرد. با انجام این کار میتوانید نتایج طبیعی کاشت را برای سالهای آینده حفظ کنید.
جدول زمانی بهبود کاشت مو
هر زیباجویی شرایط مخصوص به خود را برای رسیدن به نتایج نهایی دارد. بازگشت به محل کار و فعالیتهای عادی روزانه پس از جراحی از یک جدول زمانی پیروی میکند. شما باید 12 تا 18 ماه کامل برای رشد مجدد مو صبر کنید تا بتوانند نتایج را به درستی ببینید. جدول زمانی برای بهبود کاشت مو به شرح زیر است:
دو تا سه هفته بعد کاشت مو
دو تا سه هفته پس از کاشت موی، موهای تازه کاشته شده میریزند (ریزش شک). از شنا، نوشیدن الکل، استعمال دخانیات، ورزشهای شدید و سایر فعالیتها در این دوران باید خودداری شود، زیرا ممکن است دوره بهبودی پس از کاشت مو را به خطر بیندازند. همچنین مهم است که در این مدت پوست سر خود را با اسپریهای مخصوص یا شامپو ملایم مرطوب نگه دارید. موهای خود را در حالی که هنوز خیس هستند، با احتیاط شانه کنید تا از خونریزی یا تحریک جلوگیری شود.
دو تا سه ماه بعد کاشت مو
موهای کاشته شده در حال حاضر در مرحله استراحت طبیعی هستند. در این مرحله، ظاهر موهای شما مانند قبل از عمل به نظر میرسد و درد و تورمی که پس از پیوند ایجاد شده است باید کاهش یابد. در پایان ماه سوم کم کم سافه موهای جدید در برخی از نواحی سر دیده میشوند، اما خیلی محسوس نیستند.
چهار ماه بعد کاشت مو
پس از چهار ماه باید متوجه رشد موهای جدید از فولیکول تازه پیوند زده شوید. رشد مو ممکن است در برخی از زیباجویان به دلیل تفاوت در زمان و تجربه بهبود زودتر شروع شود. اولین رشد طبیعی مو 3 ماه پس از عمل ظاهر میشود، اما ناهموار خواهند بود، زیرا تمام فولیکولها در زمانهای مختلف رشد میکنند.
8 تا 12 ماه بعد کاشت مو
شما پیشرفت قابل تشخیص را از عمل جراحی تا این مرحله بین ماه هشتم تا دهم خواهید دید. اکنون موها به طور طبیعی در چرخ رشد قرار دارند و میتوانید آنها را حتی کوتاه کنید و حالت دهید. برای مراقبت از مو، هیچ چیز خاصی توصیه نمیشود. شامپوهای ساده و محصولات مراقبت از مو کافی هستند. در نهایت، ماه 12 اوج رسیدن به موهای تازه کشته و تغییر ظاهر شماست.
سوالات متداول
موهای جدید بعد از کاشت چه زمانی شروع به رشد میکند؟
رشد مو تقریبا بلافاصله پس از جراحی شروع میشود. یک دوره ریزش شک وجود و سپس رشد موها تا 12 ماه به اوج خود میرسند.
بعد از عمل کاشت مو چگونه بخوابم؟
در هفت روز اول پس از جراحی برای جلوگیری از هر گونه احتمال آسیب به موهای کاشته شده، به صورت نیمه راست و با یک یا دو بالش زیر کمر بخوابید.
آیا میتوانم از سشوار بعد از کاشت استفاده کنم؟
در شش ماه اول نباید از سشوار استفاده کنید. گرمای سشوار میتواند به فولیکولهای مو آسیب برساند.
آیا میتوانم موهایم را بعد از کاشت رنگ کنم؟
از آنجایی که رنگ مو به پوست سر آسیب میرساند، باید در 6 تا 8 هفته اول پس از جراحی از رنگ کردن موهای خود اجتناب کنید.
چه زمانی میتوانم نوشیدن چای یا قهوه را شروع کنم؟
توصیه میشود در روز جراحی از مصرف نوشیدن کافئیندار اجتناب کنید، زیرا کافئین میتواند باعث گشاد شدن رگهای خونی شود و دلیل اصلی برای خونریزی باشد.
آیا بعد از کاشت باید از بانداژ استفاده کنم؟
در صورت وجود تورم در ناحیه کاشت شده سر باید از بانداژ استفاده کنید. تعویض پانسمان در کلینیک انجام میشود یا میتوانید نحوه تعویض آن را در خانه انجام دهید.